Segítség a pánikbetegség, feszültség leküzdéséhez Brandenburg Neuro tabletta Withania Somnifera kivonattal Depresszió, alvászavarok ellen gyógynövényekkel, tápanyagokkal Brandenburg Neuro - szorongásos tünetekre
Rendelés
Hírlevél

Brandenburg Géza

Üdvözlöm! Brandenburg Géza vagyok, gyógyult pánikbeteg.

Pánikbetegség - van kiút!

Szeretne kigyógyulni pánikbetegségéből?


Iratkozzon fel ingyenes tanfolyamunkra!

E-mail: ugyfelszolgalat@neuroptim.hu

Ahol már találkozhattál velünk

Főoldal Pánikbetegség Pánikbetegség - Cikkek Pánikroham kezelése légzéssel
Pánikroham kezelése légzéssel

Pánikroham kezelése légzéssel

A pánikroham és légszomj leküzdése:

Kezeljük a pánikrohamot pozitív gondolatokkal és légzéssel!

Sok esetben az elmével való „beszélgetés” és a külvilág dolgaira való fókuszálás és nem kevésbé a helyes légzés segíthet a rohamot átélőkön a pánik leküzdésében.

Maradj nyugodt és vedd tudomásul az érzéseket!

Ez persze nehéz olyankor, amikor a félelem beburkolja az elmét. Az egyik leghatásosabb módja annak, hogy a pánikrohamot kezeljük, hogy hagyjuk az érzéseket megjelenni és tudatosítsuk magunkban azt, hogy a roham egy átmeneti állapot és el fog múlni. Minél jobban küzd valaki az érzések ellen, annál erősebbek lehetnek. Az is hasznos lehet, ha néhány pozitív mondatot memorizálunk a pánik esetére és azt ismételgetjük, amíg tart a roham. Fontos, hogy a testi tüneteket ne értelmezzük félre, legyünk velük tisztában!

Hangolódj rá a környezetedre!

Az öt érzék használata elterelheti a figyelmet a félelemről és ráterelheti valami másra. Például, érezd a szelet bejönni az ablakon, figyeld meg milyen szagok vannak körülötted és számold össze hányféle zajt hallasz magad körül! Valamilyen módon tehát tereld el a figyelmedet!

Elterelő hadművelet

Vannak még hasonló jó technikák, amiket én magam fejlesztettem ki pánik esetére. Engem sokszor az frusztrált, amikor a busz vagy metró megállt valamilyen okból. Sok időbe tellett mire rájöttem, hogy ilyenkor az a jó elterelés ha becsukom a szemem és elképzelem, ahogy egy gyorsan haladó vonaton ülök és kinézek az ablakon. Próbálj meg te is valami hasonlót vizualizálni az ilyen jellegű problémás esetekben!

Lélegezz mélyeket!

Amikor érzed, hogy a pánikroham közeledik, lélegezz lassabban! Addig folytasd, amíg a rossz érzés el nem múlik. Tanácsos begyakarolni otthon még mielőtt a pánik jönne. (Érdekesség: Amikor az ember gyorsan vesz levegőt, túl sok szén-dioxidot lélegez ki, mely meggyorsítja a tüneteket és/vagy rosszabbíthatja azokat. ) A relaxációs - és legfőképpen légzéstechnikák nagyon hasznosak és képesek megfékezni a pánikot. A hiperventiláció megemeli az idegsejtekben a ph szintet még robbanékonyabbá téve őket. Ez okozza mindazt a zavaró tünetet, melyet tévesen szívrohamnak, sztróknak vagy megőrülésnek feltételezünk.

Sokan nem vesznek megfelelően levegőt a pánikroham ideje alatt, melyben az ijedtség is közrejátszhat. Vannak, akik visszatartják a levegőt, amikor nyugtalanok. Ha te is sokat ásítozol vagy sóhajtasz, akkor valószínűleg azok közé tartozol, akik visszatartják a lélegezüket anélkül, hogy tudnának róla.

Megfelelő légzés: sem a hasi, sem a mellkasi, hanem a rekeszizom fel-alá mozgatása. Ellenőrizheted a lélegzetvételedet. Ha kezed tapintó ellenőrzése mellett egyszerre tágulsz ki elöl-hátul-oldalt (tehát hordó alakúan), megkapod azt a légzést, amit átlag jógakönyvekben teljes komplett légzésnek vagy röviden jógalégzésnek neveznek. A helyes légzés és a különböző légzőgyakorlatok elsajátítása azonban nem egyszerű feladat. Időt, kitartást igényel. Érdemes viszont meghozni ezeket az áldozatokat, hiszen testi, szellemi jólétünk, egészségünk függ tőlük.
"A légzés gyakorlása, tanítása óriási szakértelmet követel. Általában hosszú hónapok kellenek jó megtanulásához, de csak több éves gyakorlat vezethet lényegének teljes megértéséhez." /Dr. Weninger Antal: Az idő partján/

Emlékezz: Állj meg! Fókuszálj másra! Lélegezz helyesen! A pánikroham motorja a hiperventiláció. Korrigáld a légzésed és a pánik le fog csillapodni!

 

Írta: Dobrai Erzsébet

Felhasznált irodalom:

Heidi Lowry, Panic attack survival guide

Barbara Melville, First aid for panic attack

2009.10.14

Hozzászólások

=
mano2014-12-31
Mire elolvastam 5x sóhajtoztam.
A végén kipróbáltam ezt a légzést amit leirt de sóhajtoznom kellett mert minnél jobban próbálok a légzésre figyelni annál jobban érzem úgy hogy nem kapok levegőt.
(amig ezt leirtam nem sóhajtoztam)
lakatosnné2014-12-08
én is pont igy vagyok amikor jön a roham egyre gyorsaban lélegzem és félek nagyon
nasztihugica2014-07-22
köszönöm a segítséget